Tunnen useammankin kaverin, joka on ilmiömäinen kokki – siis henkilön, joka ei ole ruoanvalmistuksen ammattilainen, mutta silti laittaa herkullisia aterioita tuosta vaan, ja kaiken päälle pitää keittiöpuuhista. Näiden kavereiden taidokkaista antimista pääsevätkin nauttimaan niin perheenjäsenet kuin kaveritkin, mutta entä muut? Mikä määrä hyödyntämätöntä kokkipotentiaalia piileekään pitkin ja poikin kotikeittiöitä!
Joten: pitäisi olla järjestelmä, jolla taidokkaaksi todetut ja luokitellut kotikokit voisivat kutsua kotiinsa ruokailemaan. Ex tempore tai suunnitellusti, yksi tai useampi vieras, läheltä tai kaukaa. Olisi eräänlainen mikro-Michelin-opas-Uber-Tripadvisor-sovellus. Sovellus perustaisi reaaliaikaisuuteen: kas, keitin liikaa pastaa, kutsunpa siis jonkun syömään ylimääräiset pois eurolla.
Ja ne muut hyödyt: hävikinhallinta helpottuisi, kotigastronomia kukoistaisi ja, ennen kaikkea, ihmiset tutustuisivat toisiinsa – mamut ja mummut saisivat uusia kavereita ja kaikki olisi ihanampaa.
Miettikää nyt. Suomessa on yhteensä kymmenisentuhatta ravitsemisliikettä, siis ravintolaa, kahvilaa, henkilöstöruokalaa yms. Kotitalouksia puolestaan on noin 2,5 miljoonaa. Jos näistä vaikkapa 10 %:lla olisi ns. ”laadukas” kotikeittiö ja siitä osuudesta vaikkapa 5 % olisi mukana tällaisessa palvelussa, niin yhtäkkiä ravitsemisliikkeitä olisikin tuplamäärä.
Onhan kai näitä joitain palveluita, joissa voit kutsua vaikka turistin kotiisi ruokailemaan, mutta onko tällaisia, joissa ei tarvita ennakkosuunnittelua, ovat reaaliaikaisia ja jotka ovat niin matalalla kynnyksellä, että homma oikeastikin luistaa?